Skrivelse till Radio Norrbotten

En fråga om väder och inte minst vind

Luleå Skärgårdsförening är en partipolitiskt och religiöst neutral förening. Dess huvuduppgift är att verka för att livsvillkoren för fastboende och deltidsboende i Luleå skärgård förbättras, att främja skärgårdens näringsliv och att skydda och vårda skärgårdens miljö. Skärgårdsföreningen är också kommunens enda och naturliga remissinstans när det gäller skärgårdsfrågor.

Många av de hel- och/eller deltidsboende i Luleå Skärgård är regelmässigt filtiga lyssnare av P4 Norrbotten.  Det ses som ett mycket konkurrenskraftigt och trevlig alternativt jämfört med de kommersiella kanalernas skval med förytliganden, förenklande och gapflabbande till absolut ingenting.  För oss i Skärgården hel- och deltidsboende människor är väderprognoserna mer än bara ett intressant inslag utan information av mer livsviktig karaktär eftersom de flesta av oss tillbringar en stor del av tiden på havet, dessutom året runt.

Flera av våra medlemmar har i samband därmed noterat att det finns en förbättringspotential när det gäller de väderprognoser ni lämnar.  Från vår synpunkt, som konsument av informationen, så är bedömd vindriktning, sikt och vattenstånd viktigt, men minst lika, och som regel mer viktig är prognostiserad vindstyrka.  Den senare informationen saknar vi ofta. Dessutom anser vi att den bör anges i sifferform, dvs meter per sekund i stället för i mer generella termer som ex vis ”måttlig”.  Vidare menar vi att i stället för att lämna informationen i intervjuform så skulle vi uppskatta storligen om meterolegen helt på egen hand systematisk och komplett fick lämna prognosen.

Man kan naturligtvis argumentera för att det finns alternativa sätt att finna den av oss efterlysta informationen (internet m m) men eftersom ni ändå lämnar denna prognos, samtidigt som vi är filtiga lyssnare, så har vi en övertygelse att ni vill göra det så bra som möjligt. Vi  menar att våra förslag leder till väsentlig förbättring.

För Luleå Skärgårdsförening

Lars Lund, Styrelseledamot

Det här inlägget postades i Föreningsinfo. Bokmärk permalänken.

Kommentera