Sommarfest

Välkommen på 25 årskalas, lördagen den 26 augusti kl 18.00 – passa på att mingla med andra skärgårdsbor! 

Plats: Brändö Konferens

Mat: Grillat, och alkoholfri dryck ingår

Betala 100 SEK till föreningens bankgiro 5070-0889, eller swisha till 123 300 35 89 

Märk med ditt namn (ingen återbetalning). Betala senast den 11 augusti, 2023. 

När skärgårdsföreningen nu firar ett kvarts sekel så kan vi konstatera att det har hänt en hel del. Föreningens målgrupp har över tiden ökat och representerar nu cirka 122 fastboende och många tusen stugägare i olika kategorier. Tittar vi tillbaka så var föreningens början i mitten av 1990-talet när några skärgårdsbor började fundera på hur de skulle göra för att förbättra förhållandena för dem som bor och vistas i skärgården. Så småningom fick de reda på att det fanns skärgårdsföreningar i andra delar av landet och efter en kontakt med Skärgårdarnas riksförbund bildade de Luleå skärgårdsförening 1998 och blev medlemmar i riksförbundet. Föreningens förste ordförande blev Stig Grahn som bodde på Hindersön. Han började jobbet med att värva medlemmar bland fastboende och det var en tuff uppgift men så småningom ökade antalet. Under hans tid startade också förfallstrafiken. Efter sju år blev Herbert Öqvist ordförande och efter en tid öppnades föreningen även för deltidsboende i stugor och andra som hade samma intresse för skärgården. Tillsammans i riksförbundet hölls flera möten med politiker och andra företrädare för att betona skärgårdarnas betydelse för arbete, boende och rekreation.

Projekt för skärgården
Föreningen har deltagit i och driver flera projekt för utveckling av skärgården. Ett tidigt projekt var Ung skärgård där Ulrika Kommes, senare Laponia rederi, var drivande i att utbilda ungdomar till skärgårdsguider.

Städning av öar i skärgården var ett projekt 2019. Vi riktade in oss på de 10 största öarna och i samverkan med kommunen så skickades soporna in till stan. Många gjorde ett stort jobb och det var mycket skräp, framförallt plast och frigolit, som kunde tas bort från stränderna.

Genom att delta i det nationella projektet #fulltäckning som drivs via Luleå tekniska universitet har vi kunnat bidra med erfarenheter för att Luleå skärgård ska få en bättre mobil bredbandstäckning.

Vi jobbar framtidsinriktat
Till sist ser vi fram mot många aktiva år i rollen som den förening som vill vara skärgårdsbornas röst i viktiga frågor mellan öarna och med kommunen, regionen, länsstyrelsen, staten och andra organisationer.

Eventuella frågor besvaras av ordförande Erika Hansson, 0702-781151

Varmt välkomna önskar styrelsen

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.