Vindkraftsparken

Nu har styrelsen lämnat vårt yttrande beträffande vindkraftsparken Bore-1-2-3 till Sveavindoffshore:

https://www.sveavindoffshore.se/bores-krona-1-2-3

Så här ser skrivelsen ut;

Luleå Skärgårdsförening yttrande beträffande samråd av Vindparken Bore 1-2-3

Luleå Skärgårdsförening tycker inte att ni skall få tillstånd för vindkraftsparken, Bore 1-2-3. Vi föreslår att Luleå och Piteå kommun lägger in ett veto mot vindkrafts bygget och i stället väntar in förslaget, att fastighetsskatten som vindkraftsbolagen betalar ska utgå till kommunerna i stället för staten.

Den statliga utredningen som presenterades i våras ”Värdet av Vinden” innehöll inga sådana förslag, bara förslag om ersättning till de som bor närmast vindkraftparkerna. Sådana system finns bland annat i Norge och Finland. Där går fastighetskatten på vindkraftsverken till kommunerna. Luleå Skärgårdsförening, vill att de öar som berörs mest skall kompensera för detta!

Sedan önskar vi se en ekonomisk kompensations modell eller ett ramverk som ställer krav på något slags samverkansavtal som skapar jobb för skärgårdsbefolkningen. Vi kan inte se att lokalsamhällen i skärgården som också berörs av utbyggnaden av vindkraft i ekonomisk zon, långt utanför kusten blir kompenserade.

Ps Om ni är intresserade så gå in på länken så kan ni se hur våra yttre öar t ex Brändöskär, Småskär, Kluntarna, Stor-Rebben etc kommer påverkas. Nu har de även lagt in kartor på hur det kommer se ut i mörkret. Eftersom masterna är 350 höga, så måste man ha varningslampor för flygen.

Med vänliga skärgårdshälsningar

Erika Hansson, ordförande i Luleå Skärgårdsförening

Det här inlägget postades i Föreningsinfo. Bokmärk permalänken.